Заетост, социални въпроси и приобщаване

България - Социални програми и услуги за подпомагане на хора с увреждания и възрастни хора

Тук ще намерите информация за услугите и програмите за подпомагане на хора с увреждания и възрастни хора.

Описали сме:

  • Услуги, предоставяни в дома:
  • Асистент/Личен асистент;
  • Домашен социален патронаж;
  • Обществени трапезарии.
  • Социални услуги (различни дневни и консултативни услуги обществени услуги, както и обществени социални услуги за резидентна грижа в подкрепа на възрастните хора и хората с увреждания);
  • Специализирани институции (домове за стари хора и домове за хора с увреждания).

Трябва да се отбележи, че в контекста на продължаващата реформа на социалните услуги, усилията са насочени към закриване на съществуващите специализирани институции и разширяване на мрежата от базирани в общността и домашно-базирани социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания. Използването на социални услуги за домашни грижи е разрешено само ако възможностите за подпомагане на лицата чрез социални услуги в домашна среда и в общността са изчерпани. Използването на социални услуги за домашни грижи е организирано по начин, който предотвратява изолацията от общността.

Кога мога да получа обезщетения?

По отношение на подобряването на достъпа до услуги в домашна среда, специализираната помощ за социални услуги се предоставя съгласно Закона за социалните услуги. Подкрепата за социална помощ се предоставя на възрастни хора над трудоспособна възраст, които не могат да се грижат за себе си и нямат степен на намалена работоспособност, оценена в съответствие със съответната процедура, или на деца с трайни увреждания и възрастни с трайни увреждания, които са имали право на помощ от друго лице и които не получават помощ в домашни грижи по друг закон. Това осигурява достъп до тази услуга за определена група уязвими хора, като възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване. Общината се ангажира да организира предоставянето на асистентска подкрепа по такъв начин, че да позволи цялостното предоставяне на различните видове социални услуги в домашна среда.

Помощта от асистент включва:

1. самообслужване;

2. движение и моторика;

3. промяна и поддържане на положението на тялото;

4. извършване на ежедневни и битови дейности;

5. комуникация.

Препоръките за използване на помощ от асистент, финансирани от държавния бюджет и общинския бюджет, се правят само от общината, която предоставя услугата.

Други домашни услуги (например, доставяне на храна за хората в къщи и предоставяне на услуги за гледане, като помощ за лична или домашна хигиена) и обществените трапезарии са местни дейности, финансирани от общините и фонда на Министерството на труда и социалната политика за социална защита.

Домашните услуги също се предоставят от частни доставчици, както и по различни видове програми и проекти, финансирани от държавата или Европейския социален фонд. Условията за тяхното предоставяне са различни в зависимост от спецификата на проектите.

Помощта в домашна среда, включително чрез предоставяне на интегрирани здравни и социални услуги за възрастни хора, хора с увреждания и лица над 65 години, които не могат да се грижат за себе си, се предоставят по процедурата „Патронажни грижи за възрастни хора и хора с увреждания“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. Служителите от „Патронажни грижи“ ги снабдяват с храна, лекарства и други основни продукти. Хората от рисковите групи, които не напускат домовете си, също получават подкрепа чрез плащане на битови сметки и чрез съдействие за спешни административни услуги.

Специализираните институции са за хора, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и за хора с установена инвалидност от ТЕЛК или НЕЛК. Както е споменато по-горе, социалните услуги в специализирани институции се предоставят само след изчерпване на възможностите за предоставяне на социални услуги в общността.

Службите за социален патронаж към общините извършват услуги за възрастни хора и хора с увреждания срещу заплащане. Социални услуги в специализираните институции се предоставят само след като са изчерпани възможностите за предоставяне на социални услуги в общността. Следните лица не трябва да плащат за ползване на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет: деца до 18 години; младежи на възраст между 18 и 21 години, които се отглеждат в дом, в съответствие със Закона за закрила на детето до навършване на пълнолетие; лица, които нямат доходи и депозити.

Какви са условията, на които трябва да отговарям?

 Специализирани институции: до влизане в сила на новия механизъм за определяне на заплащане на такси за социални услуги, с цел използване на социални услуги в специализирани институции за хора с увреждания или възрастни хора, трябва да заплатите такса от 70% до 80% от дохода Ви в зависимост от вида на институцията или такса в размер на действителните месечни разходи.

Сумата за таксите за обществени социални услуги варира между 5% и 50% от дохода Ви. Определението за бенефициери на лична помощ съгласно Закона за личната помощ е описано подробно в глава „Хора с увреждания“ на настоящия документ.

На какво имам право и как мога да получа обезщетение?

В зависимост от основните групи дейности, видовете социални услуги са следните:

1. информация и консултиране;

2. застъпничество и медиация;

3. работа в общността;

4. терапия и рехабилитация;

5. обучение за придобиване на умения;

6. подкрепа за придобиване на професионални умения;

7. дневна грижа;

8. жилищни грижи;

9. осигуряване на подслон;

10. асистентска помощ.

За предоставяне на финансирани от държавата социални услуги се прави предварителна оценка на нуждите на лицето. Всяко лице има право да използва общодостъпните (универсални) социални услуги, без да бъде насочвано от дирекция „Социално подпомагане“ или общината и без предварителна оценка на нуждите.

Препоръките от дирекция „Социално подпомагане“ за ползване на специализирани социални услуги се извършват по искане на лицето, което може да кандидатства в дирекцията по настоящия му адрес на място или по телефона, или писмено, включително по електронен път.

Социален патронаж

В рамките на социалния патронаж, който се предоставя от общините имате право на:

  • Доставяне на храна по домовете;
  • Почистване на жилището ви;
  • Съдействие при подаване на заявления в Дирекции „Социално подпомагане“, здравните институции и т.н., при инвалидност или тежко заболяване;
  • Съдействие за снабдяване с необходимите технически помощни средства за болни и хора с увреждания;
  • Помощ в обслужването, като измерване на кръвно и др., и поддържането на социални контакти;
  • Битови услуги – закупуване на храна и вещи от първа необходимост, заплащане на битови сметки със средства на лицето;
  • Помощ в поддържане на личната хигиена, пране на личното и спално бельо;
  • Дребни ремонти на жилището и битовата техника;
  • Организиране на културни мероприятия, чествания на лични празници, излети и екскурзии.

Тези услуги можете да ползвате, като подадете необходимите документи в общинската служба по местоживеене. Можете да спрете да ползвате услугите за грижа до три месеца в годината, без да се отказвате от него, като за това време не заплащате такса.

Обществените трапезарии осигуряват топла храна за обяд – супа, основно ястие и хляб. Храната се предоставя също и в дома. 

Използвани термини и съкращения

  • ТЕЛК – Териториална експертна лекарска комисия.
  • НЕЛК – Национална експертна лекарска комисия.
  • Осигурителен стаж – изчислява се в часове, месеци и години. За осигурителен стаж се зачита времето, през което служителите са работили на пълно работно време, ако са внесени или дължими осигурителните вноски върху полученото възнаграждение. За всяка професия има минимален осигурителен доход и  за осигурителен стаж не се  зачитат периоди с вноски в размер  под този доход. Ако сте работили при непълно работно време, осигурителният стаж се зачита пропорционално на законоустановеното работно време. При нормални условия на труд то е 8 часа на ден. Осигурителният стаж е различен от трудовия стаж.

Моите права

В линковете по-долу са описани законите и страниците на институциите, които определят Вашите права, те не са страници на Европейската комисия и не представляват мнението на Комисията:

 Публикации на Европейската комисия:

Контакти за повече информация

Агенция за социално подпомагане

  • София 1051, ул. „Триадица“ 2
  • Телефон: (02) 811 96 07
  • Горещ телефон: (02) 935 0550
  • ok@asp.government.bg

Дирекция „Социално подпомагане“

Национален осигурителен институт

Агенция по заетостта

Централно управление на НОИ

Свързани новини

Няма новини от последните шест месеца.

Споделете тази страница