Какви права имат хората с увреждания

1
Финансовата подкрепа за лица с увреждания варира от 28,91 до 235 лева
Финансовата подкрепа за лица с увреждания варира от 28,91 до 235 лева Снимка: БГНЕС

Финансовата подкрепа за лица с увреждания варира от 28,91 до 235 лева

Хората с увреждания често пъти нямат близки и трудно се обслужват сами. В същото време имат нужда не само от грижи у дома, но и от финансова подкрепа. На какво имат право те и как могат да получат помощ от държавата, обясняват от Агенцията за социално подпомагане, пише Clinica.bg.

Поделенията на АСП – Дирекции по социално подпомагане в общините по местоживеене, са структурите, към които могат да се обръщат хората в нужда.

Кой има право на подкрепа

Съгласно Закона за социалните услуги (ЗСУ) и Правилника за прилагането му всяко лице, което желае да ползва социални услуги, независимо от това дали е дееспособно или поставено под запрещение, може да се обърне към Дирекция „Социално подпомагане" (ДСП) по настоящ адрес. Там то ще бъде консултирано от специалист, който ще му разясни видовете социални услуги, как функционират те и целевите групи, които могат да се ползват от тях.

Как се ползва социалната услуга

За да ползва една или повече социални услуги, според нуждите си, лицето трябва да подаде заявление Дирекцията по социално подпомагане в общината по местоживеене. Ако то се е преместило на друг адрес, трябва да смени адресната си регистрация, за да се възползва от тази възможност. Заявлението трябва да бъде придружено с копие от решение на ТЕЛК или НЕЛК. След като документите бъдат приети, специалистите изготвят т. нар. предварителна оценка на потребностите. Това е документ за насочване за ползване на подходяща социална услуга.

Какво определя оценката

Водещи при предоставяне на социалните услуги са индивидуалните потребности на лицето, свързани със здравословното му състояние и наличието на медицинска диагноза. В случаите, когато в социалната услуга няма свободни места, Дирекцията „Социално подпомагане" го вписва в регистъра на чакащите за настаняване в социален дом или център или за ползването на съответната услуга. В зависимост от спешността на случая, лицето може да бъде насочено към социалната услуга приоритетно. Такъв случай може да бъде висока степен на неподвижност, липса на близки и подходящо жилище за живеене.

Домът като най-добра среда

През последните години политиката в сферата на социалните услуги е насочена към развитие на услуги в общността и в домашна среда, които да заменят институционалния модел на грижа. Социалните услуги в домашна среда оказват подкрепа за социално включване на лица, включително и деца с увреждания, самотно живеещи възрастни хора и други уязвими групи. Сред услугите, които те могат да получат у дома са личен асистент, социален асистент, домашен помощник, домашен социален патронаж. Има възможност за личен или социален асистент да бъде определен човек от семейството или от домакинството, който е безработен. Така, той получава минималната за страната работна заплата, която му се зачита за трудов стаж, пенсионни и здравни осигуровки. Това е предпочитаният вариант от повечето хора със специални нужди. Причината е, че човекът от семейството или домакинството е постоянно до него, помага дори в почивните и празничните дни. За разлика - хората извън семейната среда, които са назначени, ползват събота и неделя, както и празничните дни, като почивни. Освен това, те имат осем или четиричасов работен ден, според потребността на инвалида, която са му отредили от Дирекцията „Социално подпомагане".

Какво работи личният асистент

Чрез услугата личен или социален асистент се предоставят грижи за задоволяване на ежедневни потребности в домашна среда. Съобразно спецификите те са насочени към социална работа и консултации, когато е необходимо, подпомагане във всекидневните нужди, придружаване до лекаря и на разходка, поддържане на хигиена, пазаруване и приготвяне на храна, пране и чистене. Асистентът съдейства и при подаване на документите за снабдяване с необходимите помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и медицински изделия. Част от услугите, предоставяни в домашна среда се предоставят по проекти, финансирани със средства на Европейския съюз.

Асистенти и за пенсионери

Тази социална услуга се нарича „Асистентска подкрепа“ и е създадена в началото на 2021 г. на територията на всички общини. Целевата група, която обхваща тя са лица в пенсионна възраст, които не могат да се обслужват сами и нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност. Услугата може да се ползва и от пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон. За тази услуга също се подава заявление в Дирекция „Социално подпомагане“ в общината по местоживеене.

Социални услуги в общността

Тази форма на социални услуги е сравнително нова за нашата страна за разлика от Европа, където те са традиция от много десетилетия. Такива услуги са дневни центрове за възрастни хора с увреждания, дневни центрове за стари хора, центрове за социална рехабилитация и интеграция, центрове за обществена подкрепа и обществени трапезарии. Съществуват и социални услуги в общността за резидентна грижа. Такива са центрове за настаняване от семеен тип за възрастни хора с психични разстройства или деменция, центрове за настаняване от семеен тип за възрастни хора с физически увреждания, центрове за настаняване от семеен тип за възрастни хора с умствена изостаналост, центрове за настаняване от семеен тип за стари хора, центрове за временно настаняване, кризисни центрове и защитени жилища. Защитените жилища са предимно за хора с психични разстройства, за такива с умствена изостаналост или с физически увреждания. Специализирана институция пък са старческите домове. За да бъде настанен човек в тях, трябва да представи набор от документи, които са под формата на формуляр. Те се предоставят в дирекциите „Социално подпомагане“ на общините. Хората със специални потребности прилагат още решение от НЕЛК и НЕЛК или епикриза.

Какъв е размерът на финансова помощ

Независимо дали ползват някоя социална услуга, хората с увреждания имат право и на финансова подкрепа в зависимост от потребностите им. Размерът ѝ се определя въз основа на чл. 20 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ). Лицата над 18 години със степен на увреждане от 50 до 70,99 на сто имат право на месечна помощ от 7 на сто от линията на бедност, което в момента е 28,91 лева. Ако увреждането е от 71 до 90 процента размер е 15 % от линията на бедност, тоест 61,95 лева. При над 90 на сто степен на увреждане е в размер 25 на сто от линията на бедност, което е 103,25 лева. При 90 % степен на увреждане с определена чужда помощ хората, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест, имат право на 30% от линията на бедност - 123,90 лева. Тези с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност са с право на 57 на сто от линията на бедност, което прави 235,41 лева.

Какви документи са нужни

За отпускане на месечна финансова подкрепа е необходимо лицето да има експертно решение на ТЕЛК, в което да се казва установеният вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност. Документите се подават по местоживеене, което се удостоверява с личната карта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    хахахахах
    Да си ипотекира и другия крайник
  • 2
    1
    Вероника иванова
    Иска да попитам маика ми със 95 процента инвалидност.ипотекиран краиник но от телк са и отказали личен асистент към кои трябва да обжалвам благдаря
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари